Sıkça Sorulan Sorular
1. Üyeliği Zorunlu Olan Kişi ve Kuruluşlar Kimlerdir?
5174 Sayılı Yasa’nın 32. maddesi ve bu yasanın uygulamasına ilişkin Borsa Muamelat Yönetmeliği’nin 7. maddesi gereğince, Ticaret borsası kotasyonuna dâhil maddelerin alım veya satımı ile uğraşanlar, bulundukları yerin borsasına kaydolmak zorundadırlar. Borsaya kayıt zorunluluğunda olanların durumlarında meydana gelen ve Türk Ticaret Kanunu’na göre tescil ve ilanı gereken her türlü değişikliğin, gerçekleşmesinden itibaren bir ay içinde kayıtlı oldukları borsalara bildirilmesi gerekir. İlgili sicile tescili zorunlu olup da kanuni şekil ve sürede tescil ettirilmemiş olan bir hususu haber alan ilgili borsa, bu zorunluluğu yerine getirmeyenlerin durumlarını gerekli sicil değişikliklerinin yapılması için ilgili sicil memurluğuna bildirir. Sicil memurluğu, bu bildirim üzerine gerekli işlemleri yapmakla yükümlüdür. Kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyenlerin kayıtları borsalarca doğrudan yapılır ve kendilerine bildirilir.
2. Gerçek Kişi Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Ticaret Sicil Belgesi veya Esnaf Sicil Belgesi
- Noterlikçe tasdikli imza sirküsü
- Onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdan örneği
- Vergi kayıt belgesi
- 3 adet vesikalık fotoğraf
- İkametgah ilmuhaberi
3. Tüzel Kişi Kayıt İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Ticaret Sicil Belgesi
- Noterlikçe tasdikli imza sirküsü
- İmzaya yetkili şahısların onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdan örneği
- Vergi kayıt belgesi
- 3 adet vesikalık fotoğraf
- İmzaya yetkili şahısların ikametgah ilmühaberi
4. Alım veya Satımında Balıkesir Ticaret Borsasına Tescili Zorunlu Maddeler Nelerdir?
Balıkesir Ticaret Borsası Kotasyon Listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.
5. Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Nedir?
Kayıt ücreti, üyelerimizin Balıkesir Ticaret Borsası’na kayıt işlemleri sırasında ödedikleri bir tutardır. Yıllık aidatlar ise her yıl iki eşit taksitle, Haziran ve Ekim aylarında tahsil edilmektedir. Detaylı bilgi ve güncel tarifelere BURADAN ulaşabilirsiniz.
6. Yıllık Aidat Gecikme Oranları Nasıl Hesaplanır?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 77. maddesi uyarınca, süresinde ödenmeyen kayıt ücretleri, yıllık aidat, munzam aidat, navlun hâsılatından alınacak oda payları, borsa tescil ücreti ve Birlik aidatlarına, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri gereği günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilir. 6183 Sayılı Kanun’un 51. maddesine göre, gecikme zammı oranı, 21 Mayıs 2024 tarihli ve 32552 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 8484 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile güncellenmiş olup, bu tarih itibarıyla aylık %4,5 olarak belirlenmiştir. Belirtilen oran, her ay için ayrı ayrı uygulanmaktadır ve süresinde ödenmeyen borçlara bu oranda gecikme zammı eklenmektedir.
7. Tescil Gecikme Oranları Nasıl Hesaplanır?
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 46. maddesi, borsalarda gerçekleştirilen işlemlerin tesciline ilişkin hükümleri düzenlemektedir. Bu maddeye göre:
• Borsa içinde yapılan işlemler, aynı gün tescil edilmelidir.
• Borsa dışında alım satımına izin verilen maddelere ilişkin işlemler, en geç otuz gün içinde tescil ettirilmelidir.
Belirtilen sürelerde tescil zorunluluğunun yerine getirilmemesi durumunda, geçerli bir neden olmaksızın, tescil ücreti %50 fazlasıyla tahsil edilir.
8. Tescil İptal İşlemleri Hangi Şekillerde Olmaktadır?
Borsaya tescil ettirilmiş alım satım muameleleri tarafların yazılı müracaatları üzerine Yönetim Kurulu kararıyla iptal edilebilir ya da hakem heyeti veya mahkemeye kararıyla feshedilebilir. Aynı alım satım muamelelerinin mükerrer yapılması halinde tescil, Yönetim Kurulu kararıyla iptal edilir.
9. Balıkesir Ticaret Borsasına Ait Banka Hesap Numaraları Nelerdir?
- Halkbankası: TR88 0001 2009 2410 0012 0000 01
- T.C. Ziraat Bankası: TR30 0001 0000 4537 2851 6750 01
- Vakıfbank: TR98 0001 5001 5800 7282 9266 67