bilgi@balikesirborsa.org.tr | 0 266 239 87 00

Balıkesir Kuzu Eti Güvenli Gıda Zinciri Projesi

PROJENİN TANIMI

Balıkesir Kuzu Eti, lezzeti ve özellikleri bakımından diğer kuzu ve küçükbaş hayvanların etinden farklı olduğu için özellikle metropol şehirlerde bulunan kasap, market ve şarküterilerin müşterileri tarafından sıkça talep edilmekte ve tüketilmektedir. Türkiye genelinde en çok tercih edilen küçükbaş hayvan etlerinden biridir. Kilogramda 6-7 TL, hayvan varlığının az olduğu dönemlerde ise 8-9 TL farkla satılmaktadır.

Bugüne kadar küpelenmeyen ve kesim için başka şehirlerden Balıkesir’e gelen kuzulara, koyunlara Balıkesir kulak küpesi takılarak, mezbahalara gelmekte ve mezbahalar da bu kuzuları keserek zor durumda kalmaktaydı. Buna bağlı olarak da Balıkesirli üreticilerimizde zor durumda kalmaktaydı.

Geç küpelenen Balıkesir Kuzuları ise 130 günü geçince kuzu eti özelliğini kaybederek koyun eti özelliğine sahip olmaktadır. Seri kesimlerde koyun olan hayvanlar fark edilmediğinden tedarik zincir mağdur olmaktadır.

RFİD Makineleri kesim esnasında kulak küpelerini okuyarak, TÜRKVET Sistemine entegre edilen yazılıma mesaj gönderecek ve kesilen kuzular sistemden düşerek takipleri kolay bir şekilde yapılacaktır.

Küpeyi okuyan RFID makinesine yerleştirilecek kamera ile yapay zeka teknolojisi kullanılarak (yapay zekaya tanıtılan Balıkesir Kuzu özellikleri sayesinde) sistem uyarılarak Balıkesir Kuzusu Özelliğine haiz olmayan kuzu sistemden ayrılacak ve mezbaha o hayvan için ekstra bir ücret ödemeyecektir.

Ribonlu Barkod yazıcılardan çıkan barkodlar, kesilen hayvanların 4 bacağına eklenecektir. Kuzuların bacaklarına eklenecek olan Barkodların Ribonlu olmasının sebebi ise mezbaha koşullarından (kan, su vs.) etkilenmemeleri ve dayanıklı olmalarıdır. Ribonlu Barkodlarda bulunan Kare Kodlarda hayvanın hangi çiftlikte üretildiği, hangi mezbahada kesildiği, parçalandığında kaç kg. ortalama ete sahip olduğu ve nerelere sevk edildiği bilgileri bulunmaktadır. Bu bilgilerin barkodlarda yazacak olması ile birlikte market, kasap, şarküteri diğer ürünlere bu barkodu basamayacak ve tüketici bu bağlamda korunacaktır.

Tüketici ise aldığı et yada yemek yediği restoranda yapılan protokol kapsamında verilen hologramlı etiketi akıllı telefonundan okutarak ürünün sahte olup olmadığını bilecek, sahteyse yine akıllı telefonuyla satıcıyı sisteme şikâyet edecektir. Böylece üretici emeğinin karşılığını alacak tüketici ise güvenilir gıdayı sofrasına koyacaktır.

Yapılacak olan halkla ilişkiler çalışmaları ile kurumsallaşma ayağı ile ürün tüm ülkeye tanıtılacak, restoranlar ürünü sattığına dair tabelayla markanın tanınırlığına katkı sağlayacaktır.

Yapılacak olan internet sitesinde yemek tarifleri, yapılacak etkinliklerin takvimi, ürünü satan anlaşmalı kasaplar, marketler, restoranların tanıtımı yapılacak ve ürün bugüne kadar yapılmayan tanıtımıyla hak ettiği yere gelecektir. PROJENİN HEDEFLERİ NELERDİR?

  • Mezbahalara kurulacak olan (Türkiye'de ilk defa yapılacak olan) RFID kulak küpe okuma makineleri ile hayvanlar TÜRKVET sisteminden düşecek, aynı küpe iki defa kullanılamayacaktır.
  • Alınacak olan barkod yazıcılardan çıkan hologramlı etiketler Balıkesir Ticaret Borsası tarafından mezbahalar ve diğer paydaş satıcılara satılacaktır. (Sahte barkod ve sahte ürünün önüne geçilecektir.)
  • Çıkan etiketle ile piyasada satılan ürün bilgisi kıyaslama yapılacak ve pazarda tağşiş olan ürünler tespit edilecektir. (Balıkesirli üretici ve firmaların korunması)
  • Üretilen tüm verinin kayıt altına alınarak dijitalleşmesi ve yapay zeka destekli teknolojiler kullanılarak derin öğrenme, resim isleme, yapay sinir ağları ve kestirimsel analiz ile bu ırkın sahip olduğu ekonomik avantajların artırılması sağlanacaktır.
  • Balıkesir Kuzu Eti özelliklerini taşıyan hayvan ıslah edilebilecek ve bu hayvan bir kültür değeri olacaktır.
  • Üreticiler açısından haksız rekabetin önüne geçilecek.
  • Mezbahalar Balıkesir Kuzu Eti altında satılan veya kesilen hayvanları kurulacak sistemle ayırt edebilecek.

PROJE NASIL TAKİP EDİLECEK?

Balıkesir Ticaret Borsası tarafından Coğrafi İşareti alınan Balıkesir Kuzu Eti, yılda bir kez Türk Patent Enstitüsü gözetiminde, Bandırma Koyun Araştırma Enstitüsü, Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Borsası yetkililerince üreticiler, mezbahalar, kasaplar, marketler, şarküteriler ve restoranların denetlemesi yapılmaktadır. Akreditasyon kılavuzu ile birlikte yapılan denetlemelerden başarılı olan firmalar bu kurumlar tarafından akredite oluyorlar. Yazılan rapor kapsamında Türk Patent Enstitüsü tarafından da gerekli görülmesi durumunda tekrar bir denetleme yapılıyor. Balıkesir Ticaret Borsası tarafından anlaşmalı patent şirketleri akredite olan restoran, şarküteri ve kasapları habersiz denetleyecek, TÜBİTAK MAM’da yaptırılan duyusal ve dokusal analiz ile belirlenen değerler dışında olan eti satanlara taklit ve tağşiş yaptıkları gerekçesiyle hukuksal yaptırımlar uygulanacaktır. Proje ile alınan olan makinelerin Kalibrasyonu ve kontrolleri periyodik olarak değerlendirilmektedir.

PROJENİN SONUÇLARI NELER OLACAK?

  1. Üreticiler yetiştirdikleri ürünün tanıtımı ile ürünün kıymetini bilecek ve verimliliği artacaktır. Balıkesir Ticaret Borsası tarafından korunduğunun bilinciyle ürününe sahip çıkacak, rekabet edilebilirliğinin artmasıyla istihdamını ve üretim kapasitesini artıracaktır.
  2. Mezbahalar seri kesim yapılan günlerde, kameralı RFID makinelerle hayvanları yapay zeka teknolojisiyle tanıyarak kriterler dışında kalan hayvanları sistemden çıkartarak yüksek fiyata almak durumunda kalmayacak.
  3. Hayvanın 4 bacağına takılan ribonlu barkodlarla o hayvandan çıkacak et miktarı tespit edilecek sistemden hastalık ve ölüm sonucu düşülen hayvan tekrar tanımlanamayacaktır.
  4. Her sistem birbirinin devamı olduğu için kasap, market ve şarküteri fazla barkod basamayacak ayrıca diğer yerlerden aldığı sistem dışı hayvanlara barkod basması engellenecektir.
  5. Tüketici ürünün nereden geldiğini güvenilir gıda zinciri ile takip edecek, okuttuğu barkod sistemde tanımlı değilse ürünü aldığı yeri şikayet ederek geri bildirim gönderebilecektir. Böylece kaynağını bildiği eti rahatlıkla tüketebilecektir.

Diğer Haberler


KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİNDE HİBEYE ESAS PROJE TUTARLARI ARTTIRILDI

27 Temmuz 2020 tarihli 2800 Saylı Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında 2021-2025 dönemini kapsayan "Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ile..

TMO KAMUOYU AÇIKLAMASI

Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı itibariyle başlamış olup hasat öncesinde alım fiyatları ve akabinde piyasanın sağlıklı işlemesi için..

BALIKESİR ORGANİZE SANAYİNDE EĞİTİM ATILIMI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İşbir Sentetik Dokuma Sanayi AŞ. Arasında imzalanan, Balıkesir Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tekstil Teknolojileri bölümünde..

Anadolu'nun yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri "HepsiTürkiye'den" programıyla satışa sunulacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hepsiburada desteğiyle hayata geçirilen "HepsiTürkiye'den" programıyla coğrafi işaretli ürünlerin..

Duyurular


TMO MISIR SATIŞLARI

Hububat ve yem piyasalarındaki anormal gelişmelerin önlenmesi amacıyla,  satış fiyatlarımızın ilan edilmesini müteakip başta tüketicilerimiz olmak üzere et, süt ve yem üreticilerimizin maliyetlerinin..

HABERLER
DUYURULAR
İHALELER
ETKİNLİK TAKVİMİ
PROJELER
FAALİYET RAPORLARI
TESCİL İŞLEMLERİ
YAYINLAR
BASINDA BİZ
SIKÇA SORULAR SORULAR

Borsamızın gelişmelerini hangi platformdan duymak istersiniz