Balıkesir Kuzu Eti, lezzeti ve özellikleri bakımından diğer kuzu ve küçükbaş hayvanların etinden farklı olduğu için özellikle metropol şehirlerde bulunan kasap, market ve şarküterilerin müşterileri tarafından sıkça talep edilmekte ve tüketilmektedir. Türkiye genelinde en çok tercih edilen küçükbaş hayvan etlerinden biridir. Kilogramda 6-7 TL, hayvan varlığının az olduğu dönemlerde ise 8-9 TL farkla satılmaktadır.
Bugüne kadar küpelenmeyen ve kesim için başka şehirlerden Balıkesir’e gelen kuzulara, koyunlara Balıkesir kulak küpesi takılarak, mezbahalara gelmekte ve mezbahalar da bu kuzuları keserek zor durumda kalmaktaydı. Buna bağlı olarak da Balıkesirli üreticilerimizde zor durumda kalmaktaydı.
Geç küpelenen Balıkesir Kuzuları ise 130 günü geçince kuzu eti özelliğini kaybederek koyun eti özelliğine sahip olmaktadır. Seri kesimlerde koyun olan hayvanlar fark edilmediğinden tedarik zincir mağdur olmaktadır.
RFİD Makineleri kesim esnasında kulak küpelerini okuyarak, TÜRKVET Sistemine entegre edilen yazılıma mesaj gönderecek ve kesilen kuzular sistemden düşerek takipleri kolay bir şekilde yapılacaktır.
Küpeyi okuyan RFID makinesine yerleştirilecek kamera ile yapay zeka teknolojisi kullanılarak (yapay zekaya tanıtılan Balıkesir Kuzu özellikleri sayesinde) sistem uyarılarak Balıkesir Kuzusu Özelliğine haiz olmayan kuzu sistemden ayrılacak ve mezbaha o hayvan için ekstra bir ücret ödemeyecektir.
Ribonlu Barkod yazıcılardan çıkan barkodlar, kesilen hayvanların 4 bacağına eklenecektir. Kuzuların bacaklarına eklenecek olan Barkodların Ribonlu olmasının sebebi ise mezbaha koşullarından (kan, su vs.) etkilenmemeleri ve dayanıklı olmalarıdır. Ribonlu Barkodlarda bulunan Kare Kodlarda hayvanın hangi çiftlikte üretildiği, hangi mezbahada kesildiği, parçalandığında kaç kg. ortalama ete sahip olduğu ve nerelere sevk edildiği bilgileri bulunmaktadır. Bu bilgilerin barkodlarda yazacak olması ile birlikte market, kasap, şarküteri diğer ürünlere bu barkodu basamayacak ve tüketici bu bağlamda korunacaktır.
Tüketici ise aldığı et yada yemek yediği restoranda yapılan protokol kapsamında verilen hologramlı etiketi akıllı telefonundan okutarak ürünün sahte olup olmadığını bilecek, sahteyse yine akıllı telefonuyla satıcıyı sisteme şikâyet edecektir. Böylece üretici emeğinin karşılığını alacak tüketici ise güvenilir gıdayı sofrasına koyacaktır.
Yapılacak olan halkla ilişkiler çalışmaları ile kurumsallaşma ayağı ile ürün tüm ülkeye tanıtılacak, restoranlar ürünü sattığına dair tabelayla markanın tanınırlığına katkı sağlayacaktır.
Yapılacak olan internet sitesinde yemek tarifleri, yapılacak etkinliklerin takvimi, ürünü satan anlaşmalı kasaplar, marketler, restoranların tanıtımı yapılacak ve ürün bugüne kadar yapılmayan tanıtımıyla hak ettiği yere gelecektir. PROJENİN HEDEFLERİ NELERDİR?
Balıkesir Ticaret Borsası tarafından Coğrafi İşareti alınan Balıkesir Kuzu Eti, yılda bir kez Türk Patent Enstitüsü gözetiminde, Bandırma Koyun Araştırma Enstitüsü, Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Borsası yetkililerince üreticiler, mezbahalar, kasaplar, marketler, şarküteriler ve restoranların denetlemesi yapılmaktadır. Akreditasyon kılavuzu ile birlikte yapılan denetlemelerden başarılı olan firmalar bu kurumlar tarafından akredite oluyorlar. Yazılan rapor kapsamında Türk Patent Enstitüsü tarafından da gerekli görülmesi durumunda tekrar bir denetleme yapılıyor. Balıkesir Ticaret Borsası tarafından anlaşmalı patent şirketleri akredite olan restoran, şarküteri ve kasapları habersiz denetleyecek, TÜBİTAK MAM’da yaptırılan duyusal ve dokusal analiz ile belirlenen değerler dışında olan eti satanlara taklit ve tağşiş yaptıkları gerekçesiyle hukuksal yaptırımlar uygulanacaktır. Proje ile alınan olan makinelerin Kalibrasyonu ve kontrolleri periyodik olarak değerlendirilmektedir.