Balıkesir Ticaret Borsası Tarımsal ve Hayvansal Ürünleri İktisadi İşletmesi bünyesinde bulunan Gıda Laboratuvarında; tahıl, tahıl ürünleri, yem ve yem hammaddelerinin kalite kontrol analizleri yürütülmektedir. En iyi ve en modern cihazlarla kurulmuş gıda laboratuvarında, Borsamızın amacı; üretici ve çiftçinin ürünlerinin kalitesini iyileştirmek ve geliştirmeye katkıda bulunmaktır. Bu kapsamda kurulmuş olan laboratuarımızda:
Buğday: Rutubet, Hektolitre Ağırlığı, Gluten, Gluten İndeksi, Sedimantasyon Tayini, Gecikmeli Sedimantasyon Tayini
Un: Rutubet, Gluten, Gluten İndeksi, Sedimantasyon Tayini, Gecikmeli Sedimantasyon, Protein, Kül
Hububatlarda: Hektolitre Ağırlığı, Rutubet
Yem ve Yem Hammaddesi: Protein, Selüloz, Nişasta, Hektolitre Ağırlığı, Kül ve Rutubet
HEKTOLİTRE AĞIRLIĞI TAYİNİ
100 litresinin kilogram ağırlığıdır. Hektolitre yoluyla tahılların (Buğday, Arpa vs.) un verimlerinin tespitini kapsamaktadır. Hektolitre arttıkça buğdayın un verimi artmaktadır. Genelde küçük, uzun, kalın kabuklu ve karın girintisi derin olan tanelerin hektolitre ağırlığı düşüktür.
RUTUBET
Ürünün içerdiği su oranıdır. Rutubet miktarı daha çok ticaret, depolama ve değirmencilik açısından önem arz eder. Ürünün kalitesinin korunmasında rutubet oranı büyük önem taşır. Yüksek rutubet içeren ürünlerin kızışıp küflenmesi, çimlenerek bozulması ve böcek hücumuna uğraması daha kolaydır. Depolama zorlaşır, ürünün teknolojik değeri önemli ölçüde düşer.
GLUTEN(YAŞ ÖZ %) VE GLUTEN İNDEKS
Gluten yalnızca buğdaya özgü bir proteindir. Mayalı fırın ürünleri söz konusu olduğunda yaş gluten miktarı ve kalitesi çok önemli kalite kriterleridir. Yaş öz, maya tarafından oluşturulan gazı tutarak ekmeğin hacminin meydana gelmesini sağlar.
Gluten indeks değeri, yaş öz kalitesini belirlemede kullanılan metotlardan bir tanesidir. Bu değer unun kuvvetinin ölçüsüdür.
SEDİMANTASYON VE GECİKMELİ SEDİMANTASYON DEĞERİ TAYİNİ
Buğday ununun ekmeklik kalitesini belirlemede çeşitli testlerin arasında en hızlı ve kolay olanıdır. Bu test sonucunda elde edilen rakam yorumlanarak o buğday unundan yapılacak olan ekmeğin kalitesi ve yapısı hakkında önemli bilgiler elde edilir
Gecikmeli Sedimantasyon; Süne zararı görmüş buğday veya bunlardan elde edilen unların belirlenmesinde uygulanan bir yöntemdir. Normal Sedimantasyon değerinden daha düşük bir değer elde edilirse süne zararı olabilir.
KÜL TAYİNİ
Hububat ve yemlerde kül, yakma sonucu geride kalan mineral maddelerin oluşturduğu kalıntıdır.
Kül miktarı unda önemli bir kalite kriteridir. Kül miktarının yüksek olması, unun yüksek randımanlı olduğunu gösterir.
Yem ve yem hammaddelerinde analiz sonucu bulunan ham kül içeriğinde yemdeki doğal inorganik maddeler bulunacağı gibi yeme sonradan karışmış toz, toprak, kum gibi maddelerde bulunabilir.
Kül analizi numunelerin standartlara uygunluğunun kontrolü için, besin değeri açısından bilgi verebilir.
PROTEİN TAYİNİ
Bir buğdayın hangi amaçla kullanılacağını saptamada en etkili kimyasal veri protein miktarıdır. Kullanım amacına göre üretilecek unlarda bulunması istenilen miktarların sağlanabilmesi için buğday paçalı yapımında dikkate alınan en önemli kriterdir (Örneğin Ekmek, bisküvi, pasta- paçal un üretimi)
Yem ve yem hammaddelerinde protein miktarını belirler, malın standartlara uygunluğunun kontrolü ve besin değeri açısından bilgi verir.
NİŞASTA TAYİNİ
Yem ve yem hammaddelerinde bulunan nişasta gibi karbonhidratların polarimetrik yöntemle tayininde kullanılır, besin değeri açısından bilgi verir. Özellikle kepek, bonkalite ve razmol sınıflandırmasında yardımcı olur.
SELÜLOZ TAYİNİ
Yem ve yem hammaddelerinde selüloz miktarını belirler, malın standartlara uygunluğunun kontrolü ve besin değeri açısından bilgi verir.
GLUTEN YIKAMA CİHAZI: Un ve öğütülmüş buğdayda gluten miktarının belirlenmesinde kullanılır.10 dakikada iki ayrı numunenin analizini gerçekleştirir. Gluten yıkama cihazı genel gluten yıkama prosedürüne uygun ve tam otomatik çalışmaktadır. Sağ ve sol olmak üzere iki adet yıkama başlığına sahip olan cihazda aynı anda iki farklı örneği yıkama özelliğinede sahiptir. Cihaz genel gluten yıkama prosedüründe 20 saniye yoğurma ve 280 saniye yıkama işlemi yapıp toplam 5 dakikada sonunda örneğin sonucunu vermekte ve kullanıcıyı sinyal sesi ile uyarmaktadır. |
1 |
GLUTEN SANTRİFÜJ CİHAZI: Un ve öğütülmüş buğdayda gluten kalitesinin (index) belirlenmesinde kullanılır. Index değeri sayesinde buğdayın zayıf, orta ve kuvvetli olarak sınıflandırılmasını sağlar. Gluten yıkama cihazından elde edilen Gluten 30 sn içerisinde Gluten santrifüj cihazına yerleştirilmelidir. Cihaz 1 dk süreyle 6000 d/dk yaparak gluten bağlarına göre ayrışımı sağlar. Buğday kırmasında hem yaş öz miktarının hemde gluten indeks değerinin belirlenmesi unda olduğu gibi yaklaşık 7 - 8 dakika sürmektedir. |
1 |
LABORATUVAR TİPİ UN DEĞİRMENİ Buğday kalitesini saptamada kullanılan fiziksel ölçülerin yapılışı basit ve bir dereceye kadar buğdayın öğütme ve unun ekmeklik yeteneğini belirlemede yardımcıdır. Buğdayların öğütme yeteneği özel laboratuvar değirmenlerinde doğrudan belirlenebilmektedir. |
1 |
SEDİMANTASYON CİHAZI: Buğdayların gluten kalitesi hakkında bilgi veren önemli bir yöntemdir. Sedimentasyon değeri öğütme tekniğine göre değişir. Gecikmeli sedimantasyon testi süne zararı görmüş buğday veya bunlardan elde edilen unların belirlenmesinde uygulanan bir yöntemdir. |
1 |
HEKTOLİTRE CİHAZI: Buğdayda hektolitre ağırlığı ölçümü, hammadde alımında ve un randımanının hesaplanmasında, tüm dünyada kallanılan bir yöntemdir. Buğdayın yanısıra mısır, yulaf, çeltik, pirinç, mercimek…. vb. hububatlarda hektolitre ölçümü için kullanılır.1 lt. hacmindeki hububatın ağırlığını ölçebilen 5000g. kapasiteli, 1 g hassasiyetli elektronik dijital göstergeli laboratuvar terazisi. Silindir şeklinde 1 lt. lik ölçüm kabı. Numune düzeltme aparatı. |
1 |
RUTUBET CİHAZI: HE 50 RUTUBET CİHAZI Ölçme Yöntemi: Ölçüm Hücresi: |
1 |
TERAZİ (0,01 g hassasiyette) SARTORİUS |
1 |
KÜL FIRINI PROTHERM |
1 |
ANALİTİK TERAZİ PRECİSA 205A SCS |
1 |
AZOT PROTEİN TAYİN CİHAZI: FOSS TECATOR Azot-Protein Miktarını Belirler. Distilasyon sistemi Otomatik distilasyon sistemi. Numune seyreltme, toplama solusyonu, alkali ekleme, distilasyon, tüp boşaltma fonksiyonlarını tam otomatik yapar. Yakma sistemi 6 adet 250 ml. Yakma tüpüne aynı anda yakma imkanı.Elektronik sıcaklık kontrolü |
1 |
SAF SU CİHAZI: THERMO SCIENTIFIC BARNSTEAD PACIFIC-T II |
1 |
HIZLI NEM TAYİN CİHAZI OHAUS MB45 Rutubet tayininde kullanılır. 50 adet kullanıcı metodu girme imkanı, % nem, % kuru madde, kalan kuru madde ağırlığı ölçme miktarı, ürün çeşidine göre kurutma imkanı |
1 |
ETÜV: TERMAL Çok amaçlı ısıtma ve kurutma işlemlerinde kullanılır. |
1 |
POLARİMETRE: CETİ Hububatlarda bulunan nişasta gibi karbonhidratların polarimetrik yöntemle tayininde kullanılır. Optikçe aktif numune çözeltilerinin konsantrasyonlarının hesaplanmasında kullanılır. |
1 |
ÖĞÜTÜCÜ Numuneleri işlem yapacak boyuta parçalar |
1 |
SU BANYOSU GFL 1031/1032 |
1 |
SELÜLOZ TAYİN CİHAZI FOSS TECATOR FİBERTEC M6 Sıcak ayrışım ünitesi Soğuk ayrışım ünitesi |
1 |
ELEKTRİKLİ İKİLİ OCAK |
HEKTOLİTRE |
10.00 TL. |
RUTUBET TAYİNİ |
10.00 TL. |
GLUTEN (YAŞ ÖZ-% VE GLUTEN İNDEKS) |
10.00 TL. |
SEDİMANTASYON |
10.00 TL. |
RUTUBET-GLUTEN-SEDİMANTASYON (PAKET) |
30.00 TL. |
KÜL TAYİNİ |
10.00 TL. |
PROTEİN TAYİNİ |
50.00 TL. |
SELÜLOZ TAYİNİ |
10.00 TL. |
NİŞAŞTA TAYİNİ |
10.00 TL. |